Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Rendező Kenneth Branagh
Forgatókönyvírók Ashley Edward Miller, Zack Stentz, Don Payne
Szereplők Chris Hemsworth, Natalie Portman, Tom Hiddleston, Stellan Skarsgård, Colm Feore, Ray Stevenson, Idris Elba, Kat Dennings, Rene Russo, Anthony Hopkins
Játékidő 114 perc
Bevétel $ 449,326,618
Bemutató 2011. Április 21.

Thor 2011-ben bemutatott szuperhős/fantasy film. A történet főhőse a Marvel Comics által kiadott azonos című képregényen alapul. Főszereplői Chris Hemsworth, Natalie Portman, Tom Hiddleston, Anthony Hopkins és Stellan Skarsgård.

CselekményI. sz. 965-ben Odin (Anthony Hopkins), Asgard királya háborút visel a jégóriások ellen, akik mind a kilenc birodalmat el akarják foglalni (elsőnek a Földet akarják leigázni). Az asgardiaknak sikerül visszaszorítaniuk a jégóriásokat a saját birodalmukba, és hatalmuk forrását, az „ősi teleket” egy ércládikóba zárják, amit a páncélteremben őriznek.
A jelenben Odin idősebb fia, Thor (Chris Hemsworth) a trónra lépésre készül, apja át akarja adni neki az uralkodást. A ceremóniát megzavarja, hogy jégóriások megpróbálják visszaszerezni az ércládikót. Thor dühében, apja parancsa ellenére néhány társával és testvérével, Lokival Jotunheimbe megy, hogy szembeszálljon a jégóriásokkal, akik azonban túlerőben vannak. Szorult helyzetükből Odin menti meg őket, de mivel akciójuk felborította a kényes fegyverszünetet a két birodalom között, Odin megfosztja Thort isteni erejétől és büntetésből a Földre küldi, ahova Thor egy viharban érkezik meg. Odin Thor fegyverét, a Mjölnir nevű pörölyét is utána hajítja, hogy „aki méltóvá válik rá, az használhassa”.
Thor Új-Mexikóban ér földet, ahol három kutató, Jane Foster asztrofizikus (Natalie Portman), asszisztense, Darcy Lewis (Kat Dennings) és tanácsadójuk, Dr. Erik Selvig (Stellan Skarsgård) találják meg.
A helyi lakosság hamarosan megtalálja az égből hullott pörölyt, de sem emberi, sem gépi erővel nem tudják megmozdítani. A kis krátert hamarosan egy kormányszervezet, a S.H.I.E.L.D. körbeveszi műanyag sátrakkal, műszerekkel és fegyveres őrökkel. A szervezet erővel elviszi Jane és társai összes műszerét, számítógépét és írásbeli feljegyzéseit tanulmányozás céljából. Amint Thor tudomást szerez róla, hogy a fegyvere a közelben van, Jane segítségével elmegy a helyszínre, néhány őrt leüt, de a pörölyt neki sem sikerül megmozdítania. Csalódottan hagyja elfogni magát. Kihallgatása alatt Loki jelenik meg neki öltönyben, és elmondja, hogy már ő a király, apjuk meghalt és Thornak a Földön kell maradnia, mert a jégóriások ezt a feltételt szabták. Selvig közbenjárására Thort elengedik. Thor nem bánja, hogy a Földön kell maradnia, mert kezdi megkedvelni Jane-t, és Jane számára is rokonszenves a férfi.
Loki rájön, hogy ő valójában Laufey, a jégóriások uralkodójának a fia, akit Odin örökbefogadott csecsemőkorában. Elmegy hozzá, és felajánlja neki, hogy ölje meg Odint, mialatt hosszú álomban fekszik. Amikor azonban Laufey le akarja szúrni az alvó királyt, Loki meglövi a jégóriást, majd végez vele.
Thor fegyvertársai nem örülnek, hogy Loki lett a király, ezért elhatározzák, hogy megkeresik Thort, hogy beszéljenek vele. Meggyőzik Heimdallt, a Bifröszt kapu őrzőjét, hogy engedje őket lemenni a Földre. Tervük Loki tudomására jut, aki utánuk küldi a Pusztító gépet, egy emberformájú, páncélos robotot, hogy ölje meg Thort. Társai megtalálják Thort, ekkor kiderül, hogy Odin nem halt meg. Amikor a Pusztító megérkezik, rövid harc kezdődik, majd Thor felajánlja, hogy Loki ölje meg őt. Thor ezzel az önfeláldozással méltóvá válik az isteni erőre, és a pöröly a kezébe száguld, ezzel legyőzi a Pusztítót. Thor elbúcsúzik Jane-től, megígéri, hogy visszatér, és társaival visszamegy Asgardba, hogy szembenézzenek Lokival.
Loki terve az volt, hogy Jotunheimet teljesen elpusztíthassa, Thor azonban szembeszáll vele és a várost a Bifröszttel összekötő hidat veri szét a pörölyével. Loki és Thor összeverekszenek a hídon és majdnem a feneketlen mélységbe zuhannak, de Odin felébred álmából és elkapja őket. Loki azonban saját elhatározásából a mélységbe zuhan.
A Földön Jane és kis csapata visszakapta a felszerelését, és azon dolgoznak, hogy az elméletben már egy ideje ismert Einstein-Rosen hidat létre tudják hozni, így egy átjáró nyílna Asgard felé.

A stáblista lefutása után Selviget egy titkos S.H.I.E.L.D. laboratóriumba hívják, ahol Nick Fury igazgató (Samuel L. Jackson) egy fém táskában lévő szerkezetet mutat neki, ami elvileg végtelen energiát tud előállítani. Loki láthatatlanul Selvig fülébe súg, amit a férfi elismétel: „akkor meg kéne vizsgálni”.

Szereplők:

 • Chris Hemsworth - Thor: A mennydörgés istene, az északi mitológiákban lévő azonos nevű istenről mintázták. A 27 éves színészt Kenneth Branagh rendező és a Marvel Studios főnöke, Kevin Feige választották ki, bár eleinte nem őrá esett a választásuk. Hemsworth állítása szerint erőemelő edzésbe kezdett és 10 kg izmot felszedett a felkészülés alatt.
 • Natalie Portman - Jane Foster: Asztrofizikus, aki kis csapatával tudományos kutatást végez viharok közelében. Foglalkozása jelentős eltérést jelent a képregényhez képest, ahol Jane ápolónő volt. Thor érdeklődést mutat iránta.
 • Tom Hiddleston - Loki: Odin fogadott fia, az azonos nevű északi istenről mintázták. Hiddleston kezdetben Thor szerepét kapta volna, de Branagh úgy gondolta, Loki szerepe testhezállóbb lesz. Hiddlestonnak fél évig diétáznia kellett a szerep eljátszása előtt, mert a rendező azt szerette volna, ha „vékony és éhes” benyomást kelt
 • Anthony Hopkins - Odin: Asgard ura, főisten, Thor és Loki apja. Az azonos nevű északi istenről mintázták. Hopkins azt nyilatkozta a filmről: „Ez egy szuperhős film, de van benne egy kis Shakespeare is.
 • Stellan Skarsgård - Erik Selvig: Jane Foster csapatában ténykedő tudós. Skarsgård azt nyilatkozta, hogy a Thor filmben való szereplést Kenneth Branagh rendező miatt vállalta el, de a forgatókönyv is tetszett neki, mert változatosságot jelentett a korábbi szerepeihez képest.
 • Kat Dennings - Darcy Lewis: Jane Foster asszisztense. A történet elején ő vezeti a teherautót, ami elüti Thort.
 • Idris Elba - Heimdall, a kapu őrzője: A mindent-látó, mindent-halló kapu őrző. Az azonos nevű északi istenségről mintázták. Elba négy filmhez leszerződött a Marvel Studios-hoz. Elba kiválasztása a szerepre bojkottot váltott ki a Council of Conservative Citizens csoportosulásból, akik nehezményezték, hogy egy északi mitológián alapuló szerepre néger szereplőt alkalmaznak. Elba a felvetést nevetségesnek tartotta.
 • Colm Feore - Laufey, a jégóriások királya: Loki biológiai apja. Az azonos nevű mitológiai alakról mintázták. Feore elmondása szerint öt órába telt, amire a maszkját felrakták.
 • Ray Stevenson - Volstagg: A Három Harcos egyik tagja, Thor harcostársa. Jó étvágyáról és körméretéről ismert.Stevenson a szerephez speciális, „kövérítő” öltözetet is viselt.
 • Tadanobu Asano - Hogun: A Három Harcos egyik tagja, az egyetlen közülük, aki nem Æsir.
 • Joshua Dallas - Fandral: A Három Harcos egyik tagja. Romantikus és szájhős.
 • Jaimie Alexander - Sif: Thor gyermekkori barátja és harcostársa. Az azonos nevű mitológiai istenről mintázták. Alexander azt nyilatkozta, hogy már ismerte a karaktert a képregényekből, mivel négy fiútestvére van. Elmondása szerint a szerepre való felkészüléshez naponta több órát edzőteremben kellett eltöltenie, ami azonban nem volt ismeretlen neki, mivel korábban a Colleyville-i (Texas) középiskola birkózócsapatának tagja volt.
 • Rene Russo - Frigga: Odin felesége, Thor anyja. Az azonos nevű mitológiai istenről mintázták. Russo egy 2011 márciusi interjúban elmondta, hogy leszerződött a lehetséges folytatásokra.
 • Clark Gregg - Phil Coulson S.H.I.E.L.D. ügynök
 • Adriana Barraza - Isabel Alvarez étteremtulajdonos (a moziváltozatban nem szerepel)

Fogadtatás: A Thort általában kedvezően fogadták a kritikusok. A filmkritikusok véleményét összegző Rotten Tomatoes 77%-ra értékelte 249 vélemény alapján. A hasonlóan működő Metacritic, ami súlyozott átlagot közöl, 57-re értékelte a 100-as skálán 40 kritika alapján.
Megan Lehmann, a The Hollywood Reporter kritikusa szerint: „A kalapácsforgató villámlásisten egy hatalmas kezdőrúgással indítja a szuperhős-nyarat.” Richard Roeper, a Chicago Sun-Times kritikusa szerint: „A Thor a legszórakoztatóbb szuperhős film a Pókember óta.”
Ennek ellentmond Roger Ebert, aki szintén a Chicago Sun-Times kritikusa: „A Thor egy tévedés mint film, de a marketing miatt sikernek számít. Annak az ősi taktikának az illusztrációja, hogy »adj meg mindent a bugrisoknak, hogy bemenjenek a sátorba [szórakozni]«.” A.O. Scott a The New York Timestól szintén nem szerette a filmet: „A Thor annak a példája, hogyan lehet előre kalkulálni egy kereskedelmi sikert a képzelet rovására.” Kenneth Turan, a Los Angeles Times kritikusa vegyes érzelmekkel írja le a filmet: „Esztétikailag patthelyzet van a megjósolható és a váratlan elemek között.” Dicséri Hemsworth, Hopkins és Elba alakítását, de a speciális effektusokat következetlennek tartja.

A film készítésének előzményei: Sam Raimi már a Darkman (1990) után javasolta a Thor témáját filmre vinni, amikor Stan Lee-vel találkozott. A 20th Century Fox azonban nem értette meg az elképzelést.
1997-ig nem foglalkoztak vele, amikor a Marvel Studios gyors bővítésbe kezdett. A film készítése az X-men megjelenése után kapott lendületet. Az első terv az volt, hogy csak tévében mutatják be. Az UPN hálózat vállalkozott volna a sugárzására. 2000 májusában a Marvel Studios megvásárolta az Artisan Entertainmentet, hogy a témából mozifilmet tudjanak készíteni, de a program alvó állapotban volt 2002 áprilisáig, és 2004 júniusában még mindig stúdiót kerestek hozzá. Közben a Sony Pictures Entertainment megszerezte a megfilmesítés jogait, és 2004 decemberében tárgyalásokat folytattak David S. Goyerrel a film megírásáról és a rendezésről. 2005-ben Goyer és a Marvel között vita alakult ki, Goyer kikerült a produkcióból. Ekkor még úgy látszott, hogy a Sony Pictures lesz a forgalmazó.
Mark Protosevich, a Thor képregények rajongója elvállalta a forgatókönyv megírását 2006 áprilisában. Ekkortájban a Paramount Pictures átvette a jogokat a Sonytól. Ugyanabban az évben bejelentették, hogy a film Marvel produkció lesz.
2007 augusztusában a Marvel Studios leszerződtette Marvel Studios a film rendezésére. Vaughn átírta a Protosevich által felvázolt cselekményt, mert annak költségvetése elérte volna a 300 millió dollárt, és levitte a költségeket 150 millióra.
2007 decemberében Protosevich az elképzeléseit így írta le: „Szuperhős film, eredeti történettel, de nem egy ember szerez szuper tulajdonságokat, hanem egy isten ismeri fel valódi képességeit. Az Ótestamentum istenének története, aki az Újtestamentum istenévé válik.”
Vaughn 2008 végén kezdte volna a forgatást. Az Iron Man sikere után a Marvel bejelentette, hogy a Thor 2010. június 4-én jelenik meg.

A film készítése: 2008 októberében a Marvel Studios hosszútávú megállapodást írt alá a Raleigh Studios-szal arról, hogy a következő négy filmjük forgatását (Iron Man 2, Thor, Captain America: The First Avenger és The Avengers) a Raleigh létesítményeiben fogják végezni. A Production Weekly hírei szerint a forgatás Los Angelesben, január közepén kezdődtek volna, aztán Santa Fe (Új-Mexikó állam) következik március-áprilisban.
A film forgatása 2010. január 11-én kezdődött. Néhány nappal később Clark Gregg aláírt egy szerződést az Iron Man és Iron Man 2 filmekre, Phil Coulson ügynök szerepére. Februárban a Paramount Pictures tárgyalásokba kezdett, hogy használhassák a Del Mar strand 100 méteres szakaszát a filmnek ahhoz a jelenetéhez, ahol hat ló rohan lefelé. 2010. március 15-én a produkció átvonult Galisteóba (Új-Mexico állam), ahol egy teljes város építettek fel a forgatáshoz.
Branagh, a rendező, aki gyerekkora óta rajongója a képregénynek, ecsetelte a nehézségeket Asgard és a modern világ közötti kapcsolódás megvalósításáról: „A képregény ábrázolása alapján szerettük volna összekötni, de külön is választani a két világot. Ennek technikai megvalósításaival kísérleteztünk. Ha ez sikerült, akkor ettől ez a film különleges. A primitív és a fejlett, az ókori és a modern összekapcsolása izgalmas és ez feszültséget visz a filmbe.”
A készítők azt akarták, hogy a földi helyszín Asgard-ot tükrözze vissza. Az ő szavaikkal élve Asgard egy sziget az űr határtalan tengerében, az Új-Mexikóban található kisváros pedig egy sziget a sivatag tengerében. Asgardon van az obszervatórium, ami a bejárat Asgardba, a palotát pedig épületek szegélyezik. A földi városban az egyik utca a sivatagból indul ki és szintén épületek szegélyezik. Az utca egy régi autókereskedéshez vezet, ami bizarr módon tükrözi vissza Asgard palotájának formáját. A földi világ tehát egy szerényebb és szomorúbb változata Asgardnak.
A jelmeztervezők Thor ruháját a régi, klasszikus Thor képekből és a legutolsó képregény sorozat Thor képeiből hozták létre. A ruhák anyagát a szövet és a fém kombinációjából alkották meg.
Áprilisra a Paramount ejtette a tervet a Del Mar homokos partjával kapcsolatban és helyette egy meg nem nevezett észak-kaliforniai helyszínt választott.

Utómunkálatok: A forgatások 2010. május 6-án fejeződtek be. Az utómunkálatok során a speciális effekteket a franciaországi BUF Compagnie készítette. A speciális effekteken a Digital Domain is dolgozott. A BUF főként a világűrön keresztül való száguldást készítette, amit a Hubble űrtávcső felvételei inspiráltak. Branagh megemlítette, hogy elküldte J. M. W. Turner klasszikus festmény-tanulmányait a Digital Domain-nek Jötunheimr ábrázolásához.
Kevin Fiege producer nyilatkozata szerint a filmet 2-D-ben forgatták, de a speciális effektusokkal 3-D-re alakították.
2011 márciusában a vágások során a moziváltozatból nagyrészt kihagyták Adriana Barraza jeleneteit. A rendező személyes sajnálkozását fejezte ki neki, amit Barraza megértően fogadott.
Douglas Tait mozgását motion capture technikával rögzítették és felhasználták a Jégóriások ábrázolásához.
2011 áprilisában az IMAX Corporation, a Paramount Pictures és a Marvel Entertainment közös nyilatkozatot tett, amiben bejelentették, hogy a film meg fog jelenni digitális 3-D IMAX mozikban. Hasonló együttműködés volt a cégek között az Iron Man 2 esetében is.
A stáblista lefutása után látható jelenetet, amiben a Skarsgård által játszott Erik Selvig találkozik a Samuel L. Jackson által játszott Nick Fury-vel, Joss Whedon rendezte, aki az egy év múlva (2012-ben) megjelent Bosszúállók rendezésén dolgozott éppen.

Érdekességek:

 • Ahhoz, hogy felkészüljön a Loki szerepére, Tom Hiddleston a capoeira brazil harcművészetét gyakorolta.
 • Tom Hiddleston a képregény rajongójává vált, azon belül is különösen Loki rajongójává.
 • A 2014-es Thor-képregényeket már úgy tervezték, hogy Loki hasonlítson Tom Hiddlestonra.
 • Charlie Cox is jelentkezett Loki szerepére, ám míg nem kapta meg a szerepet, a Dareddevil nevű sorozat főszereplője lett.
 • A filmben 1309 vizuális effekt van.
 • Mel Gibson visszautasította Odin szerepét.