Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 • Rendezők: Anthony Russo, Joe Russo
 • Forgatókönyvírók: Christopher Markus, Stephen McFeely
 • Producerek: Kevin Feige
 • Szereplők: Robert Downey Jr., Chris Hemsworth, Mark Ruffalo, Chris Evans, Scarlett Johansson, Benedict Cumberbatch, Don Cheadle, Tom Holland, Chadwick Boseman
 • Zene: Alan Silvestri
 • Játékidő: 149 perc
 • Költségvetés: $ 316,000,000
 • Bemutató: 2018. Április 27.
 • Bevétel: $ 2,048,359,754
 • Előző: Bosszúállók: Ultron kora (2015)
 • Következő: Bosszúállók: Végjáték (2019)
Bosszúállók: Végtelen háború (eredeti cím: Avengers: Infinity War) egy 2018-as amerikai szuperhősfilm, amely a Marvel Comics szuperhősök csapatán alapszik. Ez a folytatása a 2015-ben bemutatott Bosszúállók: Ultron kora című filmnek, valamint a tizenkilencedik film a Marvel-moziuniverzumban. A filmet Anthony és Joe Russo rendezte, forgatókönyvét pedig Christopher Markus és Stephen McFreely írta. A filmet a Marvel Studios gyártotta és a Walt Disney Studios Motion Pictures forgalmazza. A főszereplők Robert Downey Jr., Chris Hemsworth, Mark Ruffalo, Chris Evans, Scarlett Johansson, Benedict Cumberbatch, Don Cheadle, Tom Holland, Chadwick Boseman, Paul Bettany, Elizabeth Olsen, Anthony Mackie, Sebastian Stan, Danai Gurira, Letitia Wright, Dave Bautista, Zoë Saldana, Josh Brolin és Chris Pratt, továbbá Tom Hiddleston, Karen Gillan, Bradley Cooper, Vin Diesel, Pom Klementieff, Gwyneth Paltrow, Idris Elba, Peter Dinklage, Benicio del Toro, Winston Duke, Benedict Wong, William Hurt, valamint Kerry Condon, Florence Kasumba, Ross Marquand, Jacon Batalon, Tom Vaughan-Lawlor, Carrie Coon, Michael James Shaw és Terry Notary.
A Bosszúállók: Végtelen háború 2018. április 23-án tartotta a világpremierjét Los Angelesben, majd várhatóan április 27-én kerül kiadásra IMAX-ban és 3D-ben az Amerikai Egyesült Államokban, Magyarországon egy nappal hamarabb szinkronizálva, április 26-án a Fórum Hungary jóvoltából. Az országos tv premier 2018. április 13-án debütált az RTL Klubon. A film kritikai szempontból pozitív visszajelzéseket kapott az értékelőktől, akik "túlságos klasszikusnak" nevezték, és dicsérték a teljesen átalakult Brolint, a vizuális effekteket és a történet érzelmi súlyát, bár a 149 perces játékidő, valamint egyes karakterek bizonyos alulteljesítése kritikákat kapott. A Metacritic oldalán a film értékelése 86% a 100-ból, ami 56 véleményen alapul.[2] A Rotten Tomatoeson a Bosszúállók: Végtelen háború 97%-os minősítést kapott 170 értékelés alapján. 2014. októberében jelentették be, hogy elkészítik a filmet: a Bosszúállók: Végtelen háború – 1. részét. A Russo fivérek 2015 áprilisában tárgyalni kezdtek róla, majd végül májusra Markus és McFeely elvállalták a forgatókönyv megírását. 2016 júliusában a Marvel rövidítette a címet: Bosszúállók: Végtelen háború. A film készítését 2017. januárjában kezdték el a Pinewood Atlanta Studios-ban, Fayette megyében, Grúziában, és 2017 júliusáig tartott. A további felvételeket Skóciában, Angliában, Downtown Atlanta negyedében és New Yorkban készítették. A becsült 300 millió dolláros költségvetés az egyik legdrágább film lett, amit valaha készítettek, és a legdrágább a Marvel Univerzum történetében.
A film világszerte 2,048 milliárd dolláros bevételt ért el, ezzel 2018-ban a legmagasabb bruttó bevételt hozó film lett, valamint a filmtörténetben az első olyan film, amely rövid idő alatt elérte az 1 milliárdot, valamint a negyedik olyan film, ami átlépte a 2 milliárdot. A nyitóhétvégén 641 millió dollárt gyűjtött össze világszerte és külön 258 millió dollárt az Egyesült Államokban és Kanadában, ezzel megdöntve a Halálos iramban 8. (542 millió dollár) és a Csillagok háborúja VII: Az ébredő Erő (248 millió dollár) legmagasabb bruttó megnyitási rekordját. A folytatását Bosszúállók: Végjáték címmel 2019. április 25-én mutatták be Magyarországon.
Cselekmény
A film nyitójelenetében Thanos és segédjei – Áspis Száj, Cull Obsidian, Proxima Midnight és Corvus Glaive – láthatóak, akik a Xandar bolygójáról származó Hatalomkő megszerzése után elfoglalják az Asgard pusztulását túlélő hajót, amin Thor és az asgardiak a Ragnarök eseményei után a Föld felé tartanak. Thanos, Thor halálával fenyegetve Lokit, meg akarja szerezni tőle a Tesseractot, aminek a belsejében a Tér köve található, és a csínytevés istene hozta el Asgardból, mielőtt a bolygó megsemmisült. A duó ezután Hulkkal próbálja legyőzni Thanost, ám a zöld óriás sikertelen vele szemben. A haldokló Heimdall, a Bifröszt egykori őre az utolsó erejével még el tudja küldeni Hulkot a Földre. Thanos ekkor bosszúból megöli Heimdallt, majd Áspis Szájtól átveszi a Tesseractot, amit összetörvén megszerzi a Tér kövét. A titán megparancsolja "gyermekeinek", hogy hozzák el neki a többi Végtelen követ. Loki felajánlja magát, hogy biztosan szükségük lesz egy vezetőre. Örök hűséget fogad Thanosnak, de ez csak egy álca ahhoz, hogy Thanos közelébe férkőzhessen, és végezhessen vele. Hazugsága miatt Thanos megfojtja Lokit, végül felrobbantja a hajót, miközben segédeivel együtt elhagyja azt.
Hulk belezuhan a New York-i Sanctum Sanctorum épületébe és visszaváltozik Bruce Bannerré. Figyelmezteti Dr. Stephen Strange-t és Wongot Thanos terveiről. A titán mind a hat Végtelen követ meg akarja szerezni, mert az, aki az összeset birtokolja, egy csettintéssel elpusztíthatja az élőlények felét az univerzumban. Válaszként Strange felkeresi Tony Starkot. Nem sokkal később Áspis Száj és Obsidian megérkezik, hogy megszerezzék Strange-től az Időkövet. A harc után Áspis Száj elfogja Strange-t. Stark és Parker követik Áspis Szájt az űrhajójára, közben Banner kapcsolatba lép Steve Rogers-szel, Wong pedig visszavonul, hogy őrizze a Sanctumot. Skóciában Midnight és Glaive csapdába ejti Wanda Maximovot és Víziót. Rogers, Natasha Romanov és Sam Wilson megmentik őket, majd visszatérnek a Bosszúállók új létesítményébe, ahol James Rhodes és Banner várja őket. Vízió felajánlja azt a lehetőséget, hogy feláldozza a saját életét Thanos tervének megakadályozására, mivel Maximov képes az erejével elpusztítani a homlokában lévő Elmekövet. Rogers inkább mást javasol: el kell utazniuk Wakandába, mert úgy véli, hogy az ottaniak képesek eltávolítani a követ Vízió elvesztése nélkül.
A Galaxis Őrzői reagálnak a bajbajutott asgardi hajó segítségkérésére, és megmentik az űrben látszólag élettelenül sodródó Thort. A férfi azt állítja, hogy Thanos a Valóságkövet keresi, amely a tudástéri Gyűjtőnél (Taneleer Tivan) van. Mordály és Groot elkísérik Thort Nidavellirbe, hogy fegyvert készíttessen magának, amely képes lehet Thanos megölésére. Ott ők és Eitri megalkotják a varázslatos "Vihartörő" csatabárdot. Eközben Peter Quill, Gamora, Drax és Mantis rábukkannak Thanosra a Tudástérben a Valóságkővel, amelyet már a birtokába vett. Thanos elrabolja örökbefogadott lányát, Gamorát. Miután a titán a szeme láttára megkínozza fogságban lévő húgát, Nebulát, elárulja neki, hogy a Lélekkő a Vormiron van. Thanos és Gamora elmennek a Vormirra, egy olyan bolygóra, ahol a Lélekkő őrzője – aki nem más, mint a régen eltűnt és halottnak hitt Vörös Koponya – tájékoztatja őt, hogy a kő csak akkor nyerhető el, ha feláldoz valakit, akit szeret. Thanos könnyeket hullatva, de ledobja Gamorát a szakadékba, ezzel megszerezve a Lélekkövet.
Nebula kiszabadul a fogságból és megkéri a többi Őrzőt, hogy találkozzanak a Titánon, Thanos elpusztult szülőbolygóján. Stark és Parker megölik Áspis Szájt, kidobva őt a saját hajójáról, ezzel megmentve Strange-t. Leszállnak a Titánon és összefutnak Quill-lel, Draxszel és Mantis-szel. Strange az Időkő segítségével megtekint több millió alternatív jövőt, amelyben összecsapnak Thanos-szal, és kijelenti, hogy csak egy van, amelyben ők győznek. A csapat tervet készít a Thanos elleni küzdelemre, valamint miképp távolítsák el a Végtelen Köveket tartó kesztyűt a kezéről. Thanos megérkezik, és kifejti, hogy azért szükséges végrehajtani a tervét, hogy biztosíthassa a túlnépesedéstől fenyegetett világegyetem túlélését. A hősöknek sikerül ártalmatlanítani őt mindaddig, amíg Nebula rájön, hogy Thanos megölte Gamorát a Lélekkőért. A feldúlt Quill nem tud uralkodni magán, és rátámad Thanosra, aki így felülkerekedik a csapaton. Strange lemond az Időkőről, és odaadja Thanosnak, hogy megmentse Stark életét. Thanos ezután elhagyja a Titánt, hogy megszerezze az utolsó követ.
Amikor megérkeznek Wakandába, Rogers és a Bosszúállók újra egyesülnek Bucky Barnes-szal, majd elmondják Shurinak a feladatot Vízió Elmekövének eltávolításáról. Thanos hadserege megtámadja őket, így a Bosszúállók védekeznek a Fekete Párduc és a wakandai erők mellett. Banner nem képes átalakulni Hulkká, ezért Stark Hulkbuster páncéljában tud csak harcolni. Amikor az ellenség felülkerekedni látszik, Thor, Mordály és Groot felmentő sereg gyanánt megérkeznek Wakandába. Midnightot, Obsidiant és Glaive-et megölik, hadseregüket pedig szétverik. Thanos közben megérkezik; a Bosszúállók reménytelenek vele szemben. Maximov ekkor megpróbálja megsemmisíteni az Elmekövet, ami sikerül is, ugyanakkor a kővel együtt Vízió is elpusztul. Ám Thanos az Időkő segítségével visszaforgatja az időt, visszahozva Víziót és az Elmekövet, és végül, kitörve azt az android homlokából, megszerzi. Thor megérkezik, és súlyosan megsebesíti őt, ám Thanos a köveket felhasználva csettint, ezzel elpusztítva az univerzum felét, egy látomást követően pedig elteleportál a kövekkel.
Thanos terve megvalósult, így a világ minden részének fele elporlad, köztük Barnes, Fekete Párduc, Groot, Maximov, Wilson, Mantis, Drax, Quill, Doktor Strange és Pókember. Stark és Nebula a Titánon maradnak, míg Banner, Okoye, Rhodes, Mordály, Rogers, Romanov, M'Baku és Thor a wakandai csatatéren gyászolják barátaik elvesztését. Eközben a gyógyulgató Thanos egy másik bolygón pihen meg.
A stáblista leforgása után, Nick Fury (Samuel L. Jackson) és Maria Hill (Cobie Smulders) láthatók, akik egy autóban ülve éppen a közelgő űrhajókról értesülnek, amikor egy autó keresztbe fordul előttük, egy helikopter pedig becsapódik egy épületbe. Az elporladó sofőr és pilóta után előbb Hill, majd maga Fury is hamuvá lesz. Fury sejti, hogy mi történik, ezért az utolsó másodperceiben előránt egy csipogót, és elküld egy üzenetet. Fury elporladása után a földre ejtett csipogó kijelzője látható, amin egy darabig csak a "Sending..." (küldés) szöveg olvasható, majd megjelenik a Marvel Kapitány (eredeti nevén Carol Danvers) hivatalos logója.